Detta är ingen bok om Bosnien

24 april, 2012

Vi får ibland frågan vad Bosnienboken (eller vad den nu ska heta) kommer att handla om. Varför skriva om Bosnien, ett litet land i en östlig europeisk avkrok? Och varför nu, 17 år efter att kriget tagit slut? Vad är grejen, liksom?

Då brukar jag svara att Bosnienboken inte är en bok om Bosnien. Det är egentligen en bok om vad som händer med ett land efter en stor konflikt. Det är en bok om vad som händer med människorna – de som valde att stanna kvar och de som flydde. Och det är en bok om de som kom till Sverige. Hur tog vi emot dem, och hur har det gått för dem?

Bosnien är vårt ”case”, så att de som läser boken bättre kan förstå det som idag händer i Syrien och i andra konfliktdrabbade områden. Om vi vet mer om bosnierna som kom till Sverige så gör det oss bättre förberedda att möta nyanlända flyktingar. Och genom att läsa om ungdomar i Bosnien idag så ger det oss förståelse för det förflutnas makt, hur försoning fungerar, och vi reflekterar över om tiden verkligen kan läka alla sår.

Därför handlar vårt projekt egentligen inte om Bosnien. Det handlar om vad det innebär att vara människa.

Adam

No responses yet