Pressmeddelande: Viktig bok om Bosnien 20 år efter kriget

27 november, 2013

För tjugo år sedan flydde hundratusentals människor till Sverige från ett krigshärjat Bosnien. Jugoslavien upplöstes och nationalistiska motsättningar ledde till etnisk rensning och folkmord. Efter tre års blodiga strider tog kriget slut och Bosnien glömdes bort. Vad hände sedan?

Hur är det att växa upp i ett land där decenniegamla konflikter fortsätter att prägla vardagen? Marina Ferhatović, Adam Haglund och Emma Jönsson reste till Bosnien för att ta reda på hur det unga landet mår. Resultatet av deras resor har nu blivit en bok: I Bosnien finns inga raka vägar – En reportageresa genom ett ungt land.

”Detta är inte en bok om kriget (…) Det här är en bok om ett ungt land som försöker stå på egna ben. Den handlar i första hand om människor som levt större delen av sina liv efter kriget men som tvingas leva med dess konsekvenser. De är kroater, bosniaker, serber men också feminister, aktivister, hercegoviner, bosnier och andra som vägrar att definiera sig utifrån sin etnicitet. De tillhör generationen som står vid ett vägskäl: de kan låta gamla oförrätter gå i arv eller försöka bryta med det förflutna och se framåt.” 

Samma nationalism som i början av 1990-talet frodades i Jugoslavien syns nu i alltfler europeiska länder. Per Svensson, journalist och medarbetare på Sydsvenskans kulturredaktion, bevakade Balkankrigen för Expressen. Han skriver i bokens förord:

”Nu härskar återigen okunskap och ointresse. Det är illavarslande. Återigen har krig och konflikter konserverats. Och konserver som får jäsa alltför länge exploderar. Det finns därför starka skäl för att läsa på. Den här boken är en god början.” 

* * *

Bokens författare Marina Ferhatović är en av alla de hundratusen bosnier som flydde till Sverige under kriget. Marina är uppvuxen i Prijedor i Bosnien och kom till Sverige med sin familj när hon var 13 år gammal. Hon är i dag frilansjournalist och bor i Göteborg.

Bokens fotograf Adam Haglund är fotojournalist och grundare av Fotobyrån Apelöga i Malmö. Sedan mitten av 2000-talet har han gjort ett flertal reportageresor till Balkan.

Balkankännaren och statsvetaren Emma Jönsson har varit projektets researcher och samordnare. Hon har bott flera år i Zagreb och Sarajevo och har på nära hall sett Bosniens utveckling.

* * *

För mer information och kontakt:
www.bosnienboken.se
www.facebook.se/bosnienboken

Marina Ferhatović:
marina.ferhatovic@gmail.com
073-535 01 34

Adam Haglund:
adam.haglund@apeloga.se
070-538 88 50

Emma Jönsson:
emma_viola_maria@hotmail.com
070-444 18 10

Boken ges ut av Apelöga
www.apeloga.se

ISBN 978-91-980025-1-5

Bosnienbok

No responses yet